Werkplekonderzoek:
Er zijn diverse mogelijkheden en redenen voor werkplekonderzoek, bijvoorbeeld:
Computergebonden werkplek (preventief inzetten ten voorkoming van klachten of inzetten ten einde de werkplek te optimaliseren als er reeds klachten bestaan)
Advies over eventuele mogelijke aanpassingen van een werkplek, bijvoorbeeld een machinegeboden werkplek, ter voorkoming of verbetering van klachten
Adviseren omtrent aanpassingen, zoals bijvoorbeeld in een (vracht)auto, heftruck of op een shovel zodat een werknemer tóch in zijn eigen werk kan blijven functioneren.
Computergebonden werkplek
Bij verzuim ten gevolge van klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat kán de werkplek een rol spelen (bijvoorbeeld bij ‘RSI/KANS-klachten’). Een werkplekonderzoek is dan aan te raden om de eventuele knelpunten boven tafel te krijgen, de werkplek ergonomisch in te stellen en, zo nodig, te adviseren over verdere maatregelen. Zo’n werkplekonderzoek kan ook preventief ingezet worden!
Ergonomisch werkplekonderzoek bij computergebonden werk is gericht op het verminderen van fysieke belasting en het voorkomen van klachten door een analyse van ergonomische werkomstandigheden en een persoonsgericht advies over het verbeteren van werkhouding en werkgewoonten.
Op individueel niveau wordt geadviseerd over de werkhouding, werktechniek en gezond werkgedrag. De knelpunten worden besproken, naar aanleiding van een vooraf ingevulde vragenlijst en een visuele analyse van de werkhouding. Er wordt informatiemateriaal ter beschikking gesteld, met tips, die als geheugensteun/naslagwerk kan dienen.
Vervolgens wordt de werkplek ergonomisch ingedeeld: er is aandacht voor de juiste werkhoogte van stoel en het bureau, de armsteunen, rugleuning, de positie van de muis, het toetsenbord, de afstand en hoogte van het beeldscherm.
Zo nodig wordt advies gegeven over bijvoorbeeld een andere muis, ander toetsenbord, spraak gestuurde software of een ergonomisch instelbare stoel.
Van der Poel Arbeidsdeskundige Advies kan in dat geval een kosteloze proefplaatsing voor u regelen, door een jarenlange samenwerking met ergonomisch bureau Health2Work.
Samen met H2W wordt net zolang gezocht tot de juiste instellingen gevonden zijn voor uw werknemer.
De rapportage van een werkplekonderzoek omvat persoonsgerichte adviezen over werkhouding, werkwijze en eventueel verder te nemen maatregelen en advies over het ergonomisch instellen of aanpassen van de werkplek. De rapportage wordt gestuurd aan de werkgever/leidinggevende, de betreffende werknemer en de Arbo-dienst (als het werkplekonderzoek op advies van de Arbo-dienst ingezet wordt).
Desgewenst kan er, preventief, voor uw hele personeelsbestand een korte training gegeven worden over hoe klachten te voorkomen zijn en waar op te letten bij de werkplekindeling.
Werkplekadvies
Als een werknemer repeterende handelingen moet uitvoeren in een mogelijk voor hem ongunstige werkhouding, kan dit tot klachten en uitval leiden. Door zorg te dragen voor advies omtrent gezonde werkgewoonten- en houding en te zorgen voor een goed en veilig ingerichte werkplek is het risico op verzuim lager.
In elke werksituatie en op elke werkplek is advies mogelijk, na een analyse van de werkplek en de gewoonten van de werknemer. Denk bijvoorbeeld ook aan advies omtrent de inzet van voorzieningen in de zorg, of het plaatsen van een sta hulp bij een metaalbewerkingsmachine.
Van der Poel Arbeidsdeskundige Advies kan een kosteloze proefplaatsing voor u regelen (op gebied van bureaustoelen, aangepaste bureaus, stahulpen, zitzadels, ergonomische hulpmiddelen, akoestiek etc.), door een jarenlange samenwerking met ergonomisch bureau Health2Work.
Samen met H2W wordt net zolang gezocht tot de juiste oplossing gevonden is voor uw werknemer.
Aanpassingen aan materieel/auto’s
Wij kunnen ook adviseren omtrent aanpassingen, zoals bijvoorbeeld in een (vracht)auto, heftruck of op een shovel zodat een werknemer tóch in zijn eigen werk kan blijven functioneren. Vaak schakelt Van der Poel Arbeidsdeskundig Advies dan partijen in, die specialist zijn op het gebied van uitvoeren van die specifieke aanpassing(en) en wordt in een intensieve samenwerking de juiste oplossing geboden. Op dat gebied zijn er legio mogelijkheden.
Soms kan UWV meefinancieren, als blijkt dat de aanpassing kostbaar is. Van der Poel Arbeidsdeskundig Advies en Reïntegratie begeleidt een dergelijk aanvraagtraject vanzelfsprekend ook.